Ondernemen in het NU is zo simpel!

Erik werkt met focus achter zijn laptop

 -Hoewel voor vele mensen in de maatschappij het steeds maar onduidelijker, stressvoller en moeilijker wordt om te leven en ondernemen (en dat kan ik me echt voorstellen), wordt het voor mij als ondernemer steeds simpeler om mijn bedrijf te runnen. Zo simpel! Dat je kunt denken: serieus kan het zó simpel en moeiteloos? Ja dus!

Graag deel ik je een ervaring om dit uit te leggen.

Wij willen met ons team graag met zoveel mogelijk mensen persoonlijk contact. De menselijke maat vasthouden in tijden van digitalisering en 1,5 meter. Dat is voor ons niet nieuw, dat doen we al jaren en jaren zo. In al die jaren van online ondernemen wil ik altijd zoveel mogelijk mensen persoonlijk spreken. Gesprekken voeren. Verhalen horen van mensen. Want we hebben allemaal (ja echt allemaal) een mooi verhaal. Wat ons brengt, wat ons heeft gevormd. Waarom we doen wat we doen.

Dus: wij nodigen mensen die overwegen om dit door te vertalen naar ondernemen vanuit bewustzijn (ik heb dit een aantal jaren geleden “mensen met een bewustwordingspraktijk” genoemd en het zijn vooral mensen die bewust zijn en (willen) ondernemen) of mensen die verder willen groeien met hun praktijk, onderneming, uit voor een gratis gesprek. En in dat gesprek dat we voeren op hartsniveau gaan we dan kijken hoe het resoneert en als vanuit daar blijkt dat er een wederzijdse behoefte ontstaat, dan gaan we ook samen kijken of we elkaar verder mogen versterken op het pad waarin ik dan deze mensen mag gaan coachen met mijn hele team.

En dan niet een beetje. Nee: van A tot Z. dag in dag uit: all the way! Want het is nu of nooit: haak je aan of vak je af? Er zit niets meer tussen.

Anyway: wat ik wil vertellen is dat ik die gesprekken niet meer alleen kan doen. Ik heb hiervoor meerdere mooie mensen die deze gesprekken ook kunnen voeren. En ik weet inmiddels ook echt uit ervaring (trail en error noemde ik dat vroeger) dat het verrekte lastig is (dat manifesteer ik dus ook zelf, I get it) om iemand te vinden die deze gesprekken goed kan voeren.

Eindelijk iemand gevonden die ons hierbij kan helpen…

Nu hadden we een half jaar geleden ein-de-lijk na zoveel pogingen een écht goed en professioneel bureau gevonden die én iemand had die mijn klant goed kan aanvoelen én die ook goed dit in de structuur kan gieten zodat het ook een constructief gesprek wordt. Een TOPPER dus! Laten we deze topper even “Angela” noemen. Zo heet ze niet, maar het is een mooie naam 😉 en laten we het bureau even “Bureau Maxima” noemen.

En we begonnen. En het ging goed! Samenwerking. Gaaf. Mooi. Iedereen blij. Ik Angela opleiden en trainen. Slijpen en verbeteren. Weer een te gek teamlid erbij voor ons! Kost gewoon veel tijd om iemand helemaal goed te hebben staan, maar hey: we doen het voor het grotere geheel, dus ik wil er ook veel voor doen. Ging dus goed. Tot een paar weken geleden. De eigenaresse van het bedrijf begon een paar “bijzondere appjes” te sturen: dat Angela niet de enige topper was maar dat er vooral allemaal andere toppers werkten bij Maxima.

En laatst kreeg ik ineens een berichtje dat Angela ineens 10 minuten te laat een gesprek had gehad met iemand die met ons wilde bellen. Ikke: huh? Dat is één van onze basis regels: we bellen ALTIJD PRECIES op tijd.

En een uitleg van de eigenaresse van Maxima: ja, er was een overleg en dat liep uit en Angela had niet aangegeven dat ze eigenlijk op tijd moest zijn voor het gesprek… ik snapte er niet veel van.

Vertrouwen op mijn intuitie 

En mijn intuïtie zei: hey, wacht ff. Dit VOELT niet goed. Dus wat ik dan doe: mijn gevoel volgen, verantwoordelijkheid nemen en, in dit geval, de eigenaresse van Maxima appen: “hey Katarina (ook weer verzonnen naam ;-)). Ik wil graag open kaart met je spelen: ik voel dat er iets speelt bij jullie. Kun je eens open aangeven of dat waar is?

En ik kreeg een antwoord: nee hoor, niets aan de hand. Alles goed” (iets in die trant). En ik voelde me nog steeds niet op het gemak. Dus ik vroeg haar me te bellen. Zou ze doen. En de (eventuele) opzegtermijn van het contract met Bureau Maxima kwam in zicht. Einde van de maand. Hmmmmm. En Katarina belde me maar niet… Hmmmmm dit voelt al helemaal niet goed meer.. zou ze nu tijd aan het manipu-sturen zijn om ons maar “aan boord” te houden?

En nu komt de “teaching” van deze blog: ik onderneem vanuit 2 principes:

  1. ik heb mijn zielsmissie zodat ik voel en weet waarom ik doe wat ik doe en…
  2. ik hanteer mijn eigen kernwaarden.

En die zijn: vertrouwen, gelijkwaardigheid, lol en waarheid/ zuiverheid. En als ik op één of meerdere van mijn eigen kernwaarden wordt getriggerd, dan neem ik actie en houd ik me altijd vast aan die kernwaarden. No matter what. Op de laatste dag van de maand schreef ik een mail en brief naar Katarina: ik STOP met de samenwerking. Ik voel geen gelijkwaardigheid, vertrouwen en zuiverheid. En de lol is er daardoor ook wel van af.

Later die dag sprak ik Angela. Voor ons wekelijkse overleg en trainingsmoment. Ik zei: ik ga stoppen met Bureau Maxima … want het voelt niet meer goed want ik ben in mijn kernwaarden geraakt. En Angela zei: “dat heb je dan goed aangevoeld, want ik ga vandaag aangeven dat ik hier weg wil…”

Weet je? Je kunt heel lang nadenken in zaken als: “ja maar we hebben héééél veel geld geïnvesteerd in dit bureau, in training van Angela enz.” of: “ja, maar Angela is een topper en het ligt niet aan haar dus houd de samenwerking gewoon aan” of “het is weer hartstikke moeilijk om een nieuwe topper te vinden” – wat dan ook. En dat is ook zo.

Maar zo kijk ik er niet naar. Ik bekijk het ondernemen dus heel simpel en dat is dan ook de dikke tip voor jou:

Onderneem vanuit je zielsmissie en vanuit jouw eigen kernwaarden en houd je daar ALTIJD aan, no matter what!

En dan slaap je er goed op. En dan zie je dus ook hier het universum je helpt: want er was dus (wel degelijk) wat aan de hand tussen Angela en Bureau Maxima/ Katarina. En Angela gaat dus weg. En daar kan ik PRIMA mee leven. En het vervolg is nu nog onbekend. En ook daar koers ik prima op.

Ik hoop dat dit je helpt om ook bewust en simpel te kunnen ondernemen. Of je nu 20 man personeel hebt of met één iemand hebt met wie je samenwerkt: het doet er niet toe. Blijf bij je eigen kernwaarden. En ik nodig je echt van HARTE uit om met mij, of een andere topper in mijn team 🙂 te sparren over jouw pad.

Jouw koers. Het neerzetten van je missie met je onderneming.

Hier is de link en dan zeg ik:
We’ll meet again soon!

Heb het goed!

Erik

Hi ik ben Erik!

Training, coach en adviseur voor spirituele ondernemers die een bewustwordingspraktijk hebben of willen starten. Ik help hen bij het maken van strategische stappen zodat zij groeien en het verschil kunnen maken bij hun klanten.

Waarom ik mijn werk meeneem tot in mijn graf (en daarna 😉 )

Waarom ik mijn werk meeneem tot in mijn graf (en daarna 😉 )

Deze week zag ik een fragment voorbij komen op YouTube waarin Tim Hofman vertelt over zijn programma “Over mijn lijk”. In dit programma volgt Tim een aantal jonge mensen die de diagnose “ongeneselijk ziek” hebben gekregen en weten dat ze nog maar kort te leven hebben....

Het belang van een coach!

Het belang van een coach!

Laatst zag ik Arjen Lubach voorbij komen met zijn programma. Hij had hierin een item dat er kortgezegd op neer kwam dat er in Nederland véél te veel coaches zijn! Wel 100.000!! En, eerlijk is eerlijk, dat is ook best veel! En voor mij is dat beeld ietsje...

Ik ga het anders doen!

Ik ga het anders doen!

Het is alweer best een aantal weken geleden dat ik mijn laatste blog schreef. Ook is het je misschien opgevallen dat je me minder (of soms zelfs niet meer) voorbij ziet komen op Facebook en Insta. Ook heb ik sinds december geen webinars meer gegeven. En de,...