LEVEN ZONDER OORDEEL

We kennen het allemaal wel: mensen die ‘zogenaamd’ niet oordelen. “Ik wil niet oordelen ofzo hoor, maar denk je niet dat je dat stukje taart beter kunt laten staan?”. “Ik wil me er verder niet mee bemoeien, maar zou je echt wel minder gaan werken, kun je dat wel betalen?” En ga zo maar door.

Oordelen over iemand anders, dat lijkt wel ingebakken in ons. We groeien ermee op. We trekken ons in eerste instantie nog niet zoveel aan van oordelen van anderen. Als kind zijn we puur en doen we wat we willen en wat goed voelt in het moment. Maar hoe ouder we worden, hoe meer we ons bewust worden van de oordelen van de mensen om ons heen. Onze ouders, onze leerkracht op school, onze vrienden en vriendinnen. En we gaan ons steeds meer aanpassen. Onbewust, stukje bij beetje.

Oordelen is een vaardigheid die we nodig hebben voor het beoordelen van onze veiligheid. Je beoordeelt situaties en personen gebaseerd op jouw onderbuikgevoel en jouw referentiekader.

Maar aan het oordelen over een ander liggen vaak andere oorzaken ten gronde. Misschien voelen we ons onzeker. Vinden we de ander knapper, slanker of succesvoller. De ander raakt iets aan in ons waar we iets mee moeten: een pijnpunt dat geheeld mag worden.

Hoe zou het zijn om te leven zonder oordeel? Om jezelf niet meer te vergelijken met een ander?

Om jouw eigen leven te leiden, door het volgen van jouw zielsmissie. En die is nu eenmaal met niemand anders te vergelijken.

Weet je nog dat mijn vorige blog over non-dualiteit ging? Die komt hier weer terug. Niets is goed of fout, want jij bent jezelf. Leven zonder oordeel is de grootste vorm van intelligentie.

Je kunt namelijk nooit weten waarom de ander doet wat ie doet of voelt wat ie voelt, dus het enige wat je kunt doen is de ander respecteren en hier geen oordeel over vellen.

Kijk, praat en leef zonder oordeel. Zonder oordeel naar jezelf maar ook zonder oordeel over de ander. Het zal je bevrijden!

Hi ik ben Erik!

Training, coach en adviseur voor spirituele ondernemers die een bewustwordingspraktijk hebben of willen starten. Ik help hen bij het maken van strategische stappen zodat zij groeien en het verschil kunnen maken bij hun klanten.

Waarom ik mijn werk meeneem tot in mijn graf (en daarna 😉 )

Waarom ik mijn werk meeneem tot in mijn graf (en daarna 😉 )

Deze week zag ik een fragment voorbij komen op YouTube waarin Tim Hofman vertelt over zijn programma “Over mijn lijk”. In dit programma volgt Tim een aantal jonge mensen die de diagnose “ongeneselijk ziek” hebben gekregen en weten dat ze nog maar kort te leven hebben....

Het belang van een coach!

Het belang van een coach!

Laatst zag ik Arjen Lubach voorbij komen met zijn programma. Hij had hierin een item dat er kortgezegd op neer kwam dat er in Nederland véél te veel coaches zijn! Wel 100.000!! En, eerlijk is eerlijk, dat is ook best veel! En voor mij is dat beeld ietsje...

Ik ga het anders doen!

Ik ga het anders doen!

Het is alweer best een aantal weken geleden dat ik mijn laatste blog schreef. Ook is het je misschien opgevallen dat je me minder (of soms zelfs niet meer) voorbij ziet komen op Facebook en Insta. Ook heb ik sinds december geen webinars meer gegeven. En de,...