BLOG

LEVEN ZONDER OORDEEL

We kennen het allemaal wel: mensen die ‘zogenaamd’ niet oordelen. “Ik wil niet oordelen ofzo hoor, maar denk je niet dat je dat stukje taart beter kunt laten staan?”. “Ik wil me er verder niet mee bemoeien, maar zou je echt wel minder gaan werken, kun je dat wel betalen?” En ga zo maar door.

Oordelen over iemand anders, dat lijkt wel ingebakken in ons. We groeien ermee op. We trekken ons in eerste instantie nog niet zoveel aan van oordelen van anderen. Als kind zijn we puur en doen we wat we willen en wat goed voelt in het moment. Maar hoe ouder we worden, hoe meer we ons bewust worden van de oordelen van de mensen om ons heen. Onze ouders, onze leerkracht op school, onze vrienden en vriendinnen. En we gaan ons steeds meer aanpassen. Onbewust, stukje bij beetje.

Oordelen is een vaardigheid die we nodig hebben voor het beoordelen van onze veiligheid. Je beoordeelt situaties en personen gebaseerd op jouw onderbuikgevoel en jouw referentiekader.

Maar aan het oordelen over een ander liggen vaak andere oorzaken ten gronde. Misschien voelen we ons onzeker. Vinden we de ander knapper, slanker of succesvoller. De ander raakt iets aan in ons waar we iets mee moeten: een pijnpunt dat geheeld mag worden.

Hoe zou het zijn om te leven zonder oordeel? Om jezelf niet meer te vergelijken met een ander?

Om jouw eigen leven te leiden, door het volgen van jouw zielsmissie. En die is nu eenmaal met niemand anders te vergelijken.

Weet je nog dat mijn vorige blog over non-dualiteit ging? Die komt hier weer terug. Niets is goed of fout, want jij bent jezelf. Leven zonder oordeel is de grootste vorm van intelligentie.

Je kunt namelijk nooit weten waarom de ander doet wat ie doet of voelt wat ie voelt, dus het enige wat je kunt doen is de ander respecteren en hier geen oordeel over vellen.

Kijk, praat en leef zonder oordeel. Zonder oordeel naar jezelf maar ook zonder oordeel over de ander. Het zal je bevrijden!

UITGELICHTE EVENTS

There are no upcoming events at this time.

UITGELICHTE ARTIKELEN

Rust vinden te midden van chaos

Rust vinden te midden van chaos

In een wereld die constant in beweging is, kan het een uitdaging lijken om rust te vinden. We leven in een tijd waarin alles lijkt te veranderen, en soms kan het voelen alsof we overweldigd worden door de chaos om ons heen. Maar wat als ik je vertelde dat juist in...

Mijn meest krachtige inzicht

Mijn meest krachtige inzicht

In deze video deel ik graag het meest krachtige inzicht dat ik de afgelopen 15 jaar heb ontdekt, geleerd van mijn leermeester Stephen Covey. Het draait allemaal om het principe van de "Cirkel van Invloed," dat ik al meer dan 10 jaar toepas in mijn leven. Cirkel van...

Wil jij jouw zielsmissie vinden?

3-daags event

De Roep van de Ziel

Erik en zijn team nodigen je van harte uit om de magische reis van zelfontdekking te ervaren tijdens De Roep van de Ziel. Hier ontwaakt je ziel, vind je jouw diepste missie, en omarm je het betekenisvolle doel van je leven. Doe met ons mee en laat je inspireren terwijl we samen jouw innerlijke wereld verkennen en een pad naar vervulling creëren.

theatershow

De Roep van de Ziel

Erik nodigt je uit voor “De Roep van de Ziel”, een intieme avond op verschillende locaties in Nederland en België, waar hij inzichten deelt en praktische tips biedt om een leven van vrijheid en vervulling te omarmen, weg van beperkende gedachten en opgelegde patronen.

Kom en ontdek de diepere betekenis van het leven!