BLOG

Ken de geschiedenis en je kent de toekomst

Ken de geschiedenis en je kent de toekomst.

Ken je dat van die kikkers die in heet water zitten en dat het water aan het koken wordt gebracht en dat ze dan doodgaan omdat ze niet in de gaten hebben dat het water na een tijdje kookt, 100 graden is en ze dat dus niet trekken? Ze weigeren om het water uit te gaan vanwege de andere kikkers die zelf ook blijven zitten én omdat de stijging van het water geleidelijk gaat.

Dit weten we he? Dit voorbeeld kennen we, toch? Mooi!

Kennen we ook de geschiedenis? Laat ik eerst in het algemene gaan zitten: elke keer als er iets groots mag (moet) veranderen, is een enorme crisis nodig. Meerdere crises zelfs. Want “een” crisis: dat redden we vaak nog wel, maar meerdere bij elkaar doet mensen in angst schieten en als mensen in angst schieten wordt de ene helft creatief en wordt er een enorme potentie aangeboord en de andere helft schiet in de angst en gaat dan geloven dat de “oorzaak” van de crisis ook echt de echte oorzaak is en dan begint de ellende: mensen worden boos, gaan vingerwijzen, er komt ruzie, oorlog, mensen slaan elkaar de hersenen in en na een tijdje denkt er iemand: waar zijn we nou mee bezig en dan komt er na een tijdje weer vrede. Dat is de afgelopen 1.000-den jaren van onze geschiedenis altijd al zo geweest. Altijd. Al-tijd.

Ik zal er één voorbeeld uithalen. Dan zul je misschien wel denken: serieus? Is dát de oorzaak geweest? Yup.

Zoals we weten was er in de jaren 30 van de vorige eeuw een enorme financiële crisis. Ook in Duitsland. En er waren op dat moment vele joodse families eigenaar van een bank. En door de crisis werden de banken aangekeken als boosdoeners van de crisis. En omdat er “een bepaald soort mensen banken beheersten” werd die de gekleurde Piet toegeschoven. En de rest hoef ik niet te vertellen. En ik zal verder geen vergelijkingen gaan maken.

Een feit is een feit en de geschiedenis leert ons keer op keer op keer op keer dat als er een crisis is, wat voor crisis ook, er een gekleurde Piet aangewezen moet worden én dat er in een crisis altijd mensen zijn die dat dan zien als een enorme kans om de macht te grijpen.

Dat is een feit. Het is wat het is en dat zal altijd zo blijven.

Goed. Lekker vooruitzicht he!? 😉 Ja. Ergens wel! Want zoals het ging in de wereld en gaat in de wereld: dat gaat helemaal niet meer. We zijn bijna allemaal de weg kwijt. We weten niet meer wat we aan het doen zijn. We zijn het helemaal kwijt. Ik hoor mensen elke dag dingen zeggen en uitingen doen waarvan ik me niet kon indenken dat mensen dat zouden doen en kunnen. Echt onbegrijpelijk! En eigenlijk niet: want het is de geschiedenis die zich aan het herhalen is: de meeste mensen hebben angst. Ze zijn bang. Ze zijn lost. Ze zijn zover van zichzelf verwijderd, zo ver van zichzelf afgedwaald, dat ze helemaal vergeten zijn waar het over gaat. En dan schieten mensen dus weer in de angst. En gaan ze rare dingen zeggen en doen. Het is blijkbaar nodig!

Is er ook een oplossing? Jazéker!! Moeten we oorlog gaan voeren? Nee. Moeten we dingen gaan opblazen? Nee ook niet. Moeten we boos worden en mensen die anderen in een hoekje zetten de nek toekeren? Nee. Wat dan?

Wat we mogen doen om naar een volgend tijdperk te gaan, een tijdperk van vrede, wijsheid, liefde, balans en vertrouwen is………. Liefde tonen. En dat kan alleen maar vanuit je hart. Zakken. Van je hoofd naar je hart. Je hoofd aan de kant zetten en je hart gaan gebruiken. En je licht laten stralen: hoop bieden. En kijken naar jezelf: wáár zit de held in mezelf? En waarom bén ik die held nu nog niet aan het neerzetten? Wat remt me? Is het mijn baan? Mijn financiële situatie? Mijn  partner? Mijn eigen zwarte, donkere stukken? Mijn frustraties die ik nog niet de plek heb kunnen geven?

Jajajaja: heavy vragen! Heftige, moeilijke vragen… pfffff. We wéten het eigenlijk wel. We vóelen het allemaal wel!

Nu nog doen! Want dit is alles. Dit is alles wat je hoeft te doen. Deze stukken aankijken en er in groeien. En dat is nét ff wat minder heftig en moeilijk dan met een geweer vechten tegen een vijand waarbij je dood kan gaan. Toch? Dus: je gaat niet dood. Je blijft leven. Als je maar eerlijk bent naar jezelf. En hierop gaat schakelen.

Als we dát gaan doen, dan gaan we winnen en de vijand verslaan.

Wil je je aansluiten bij een groep bewuste mensen die dit zien en hier aan werken om te leven vanuit liefde? Je kunt je als je die behoefte voelt HIER aanmelden voor mijn tribe.

Let’s go! Lets get it done!

Aho!

Erik

 

UITGELICHTE EVENTS

UITGELICHTE ARTIKELEN

Rust vinden te midden van chaos

Rust vinden te midden van chaos

In een wereld die constant in beweging is, kan het een uitdaging lijken om rust te vinden. We leven in een tijd waarin alles lijkt te veranderen, en soms kan het voelen alsof we overweldigd worden door de chaos om ons heen. Maar wat als ik je vertelde dat juist in...

Mijn meest krachtige inzicht

Mijn meest krachtige inzicht

In deze video deel ik graag het meest krachtige inzicht dat ik de afgelopen 15 jaar heb ontdekt, geleerd van mijn leermeester Stephen Covey. Het draait allemaal om het principe van de "Cirkel van Invloed," dat ik al meer dan 10 jaar toepas in mijn leven. Cirkel van...

Wil jij jouw zielsmissie vinden?

3-daags event

De Roep van de Ziel

Erik en zijn team nodigen je van harte uit om de magische reis van zelfontdekking te ervaren tijdens De Roep van de Ziel. Hier ontwaakt je ziel, vind je jouw diepste missie, en omarm je het betekenisvolle doel van je leven. Doe met ons mee en laat je inspireren terwijl we samen jouw innerlijke wereld verkennen en een pad naar vervulling creëren.

theatershow

De Roep van de Ziel

Erik nodigt je uit voor “De Roep van de Ziel”, een intieme avond op verschillende locaties in Nederland en België, waar hij inzichten deelt en praktische tips biedt om een leven van vrijheid en vervulling te omarmen, weg van beperkende gedachten en opgelegde patronen.

Kom en ontdek de diepere betekenis van het leven!