Ken de geschiedenis en je kent de toekomst

Ken de geschiedenis en je kent de toekomst.

Ken je dat van die kikkers die in heet water zitten en dat het water aan het koken wordt gebracht en dat ze dan doodgaan omdat ze niet in de gaten hebben dat het water na een tijdje kookt, 100 graden is en ze dat dus niet trekken? Ze weigeren om het water uit te gaan vanwege de andere kikkers die zelf ook blijven zitten én omdat de stijging van het water geleidelijk gaat.

Dit weten we he? Dit voorbeeld kennen we, toch? Mooi!

Kennen we ook de geschiedenis? Laat ik eerst in het algemene gaan zitten: elke keer als er iets groots mag (moet) veranderen, is een enorme crisis nodig. Meerdere crises zelfs. Want “een” crisis: dat redden we vaak nog wel, maar meerdere bij elkaar doet mensen in angst schieten en als mensen in angst schieten wordt de ene helft creatief en wordt er een enorme potentie aangeboord en de andere helft schiet in de angst en gaat dan geloven dat de “oorzaak” van de crisis ook echt de echte oorzaak is en dan begint de ellende: mensen worden boos, gaan vingerwijzen, er komt ruzie, oorlog, mensen slaan elkaar de hersenen in en na een tijdje denkt er iemand: waar zijn we nou mee bezig en dan komt er na een tijdje weer vrede. Dat is de afgelopen 1.000-den jaren van onze geschiedenis altijd al zo geweest. Altijd. Al-tijd.

Ik zal er één voorbeeld uithalen. Dan zul je misschien wel denken: serieus? Is dát de oorzaak geweest? Yup.

Zoals we weten was er in de jaren 30 van de vorige eeuw een enorme financiële crisis. Ook in Duitsland. En er waren op dat moment vele joodse families eigenaar van een bank. En door de crisis werden de banken aangekeken als boosdoeners van de crisis. En omdat er “een bepaald soort mensen banken beheersten” werd die de gekleurde Piet toegeschoven. En de rest hoef ik niet te vertellen. En ik zal verder geen vergelijkingen gaan maken.

Een feit is een feit en de geschiedenis leert ons keer op keer op keer op keer dat als er een crisis is, wat voor crisis ook, er een gekleurde Piet aangewezen moet worden én dat er in een crisis altijd mensen zijn die dat dan zien als een enorme kans om de macht te grijpen.

Dat is een feit. Het is wat het is en dat zal altijd zo blijven.

Goed. Lekker vooruitzicht he!? 😉 Ja. Ergens wel! Want zoals het ging in de wereld en gaat in de wereld: dat gaat helemaal niet meer. We zijn bijna allemaal de weg kwijt. We weten niet meer wat we aan het doen zijn. We zijn het helemaal kwijt. Ik hoor mensen elke dag dingen zeggen en uitingen doen waarvan ik me niet kon indenken dat mensen dat zouden doen en kunnen. Echt onbegrijpelijk! En eigenlijk niet: want het is de geschiedenis die zich aan het herhalen is: de meeste mensen hebben angst. Ze zijn bang. Ze zijn lost. Ze zijn zover van zichzelf verwijderd, zo ver van zichzelf afgedwaald, dat ze helemaal vergeten zijn waar het over gaat. En dan schieten mensen dus weer in de angst. En gaan ze rare dingen zeggen en doen. Het is blijkbaar nodig!

Is er ook een oplossing? Jazéker!! Moeten we oorlog gaan voeren? Nee. Moeten we dingen gaan opblazen? Nee ook niet. Moeten we boos worden en mensen die anderen in een hoekje zetten de nek toekeren? Nee. Wat dan?

Wat we mogen doen om naar een volgend tijdperk te gaan, een tijdperk van vrede, wijsheid, liefde, balans en vertrouwen is………. Liefde tonen. En dat kan alleen maar vanuit je hart. Zakken. Van je hoofd naar je hart. Je hoofd aan de kant zetten en je hart gaan gebruiken. En je licht laten stralen: hoop bieden. En kijken naar jezelf: wáár zit de held in mezelf? En waarom bén ik die held nu nog niet aan het neerzetten? Wat remt me? Is het mijn baan? Mijn financiële situatie? Mijn  partner? Mijn eigen zwarte, donkere stukken? Mijn frustraties die ik nog niet de plek heb kunnen geven?

Jajajaja: heavy vragen! Heftige, moeilijke vragen… pfffff. We wéten het eigenlijk wel. We vóelen het allemaal wel!

Nu nog doen! Want dit is alles. Dit is alles wat je hoeft te doen. Deze stukken aankijken en er in groeien. En dat is nét ff wat minder heftig en moeilijk dan met een geweer vechten tegen een vijand waarbij je dood kan gaan. Toch? Dus: je gaat niet dood. Je blijft leven. Als je maar eerlijk bent naar jezelf. En hierop gaat schakelen.

Als we dát gaan doen, dan gaan we winnen en de vijand verslaan.

Wil je je aansluiten bij een groep bewuste mensen die dit zien en hier aan werken om te leven vanuit liefde? Je kunt je als je die behoefte voelt HIER aanmelden voor mijn tribe.

Let’s go! Lets get it done!

Aho!

Erik

 

Hi ik ben Erik!

Training, coach en adviseur voor spirituele ondernemers die een bewustwordingspraktijk hebben of willen starten. Ik help hen bij het maken van strategische stappen zodat zij groeien en het verschil kunnen maken bij hun klanten.

Waarom ik mijn werk meeneem tot in mijn graf (en daarna 😉 )

Waarom ik mijn werk meeneem tot in mijn graf (en daarna 😉 )

Deze week zag ik een fragment voorbij komen op YouTube waarin Tim Hofman vertelt over zijn programma “Over mijn lijk”. In dit programma volgt Tim een aantal jonge mensen die de diagnose “ongeneselijk ziek” hebben gekregen en weten dat ze nog maar kort te leven hebben....

Het belang van een coach!

Het belang van een coach!

Laatst zag ik Arjen Lubach voorbij komen met zijn programma. Hij had hierin een item dat er kortgezegd op neer kwam dat er in Nederland véél te veel coaches zijn! Wel 100.000!! En, eerlijk is eerlijk, dat is ook best veel! En voor mij is dat beeld ietsje...

Ik ga het anders doen!

Ik ga het anders doen!

Het is alweer best een aantal weken geleden dat ik mijn laatste blog schreef. Ook is het je misschien opgevallen dat je me minder (of soms zelfs niet meer) voorbij ziet komen op Facebook en Insta. Ook heb ik sinds december geen webinars meer gegeven. En de,...