BLOG

EERST IK, DAN PAS DE DOUCHE DROOG

Afgelopen weekend stond ik ‘s ochtends onder de douche. Na het douchen ging ik op zoek naar mijn handdoek. Nadat ik mijn handdoek gevonden had, maakte ik -puur uit gewoonte- eerst de douche helemaal droog. De douche? Ja, de doucheslang en de douchestang – want anders komt er natuurlijk kalk op. Toen ik mezelf erop betrapte dat ik dit deed, vond ik dit eigenlijk best een schokkende ontdekking! Want hoe typisch is dit? Altijd eerst iemand (of iets) anders helpen vóór we onszelf helpen. Dit is heel erg tekenend voor mij. Herken jij jezelf hier ook in? Maar is het niet de bedoeling dat je eerst zelf warm en droog bent voordat je de douche om je heen netjes maakt?

In onze rol als coach, healer of teacher, zijn we altijd bezig met het helpen van anderen. Daarin schuilt het gevaar dat we soms, of zelfs heel vaak,  vergeten om onszelf als eerste te helpen.

Na deze douche-gebeurtenis belde ik een vriendin van mij op en vertelde ik haar wat ik me zojuist gerealiseerd had. Ze moest lachen en zei dat zij dit heel erg herkende: zij moest de douche vroeger ook altijd droogmaken van haar moeder. Daarna vertelde ze mij dat ze sindsdien heeft besloten dat dit eigenlijk maar onzin is. Want pas als je goed voor jezelf kunt zorgen kun je ook goed voor anderen en voor jouw omgeving zorgen. In die volgorde en niet andersom.

Daar ben ik me steeds bewuster van gaan worden. Het gaat eerst vooral om goed voor mezelf kunnen zorgen. Niet alleen met het droogmaken van de douche, maar ook als het gaat over goed slapen, gezond eten, drinken, sporten, mediteren en op een goede manier de dag beginnen. Maar het gaat ook om hulp vragen. Om zelf een coach in de hand nemen. Dat doe ik zelf ook, al jarenlang. Ik heb de laatste jaren altijd één of meerdere coaches om me heen gehad: business coaches, sjamanen, healers, voedingscoaches, mindfulness coaches. Allemaal typen coaches die ervoor zorgen dat ik goed in mijn vel kan blijven zitten en daardoor goed kan blijven leven en ondernemen in deze tijd.

Als je nou eens eerlijk bent naar jezelf: hoe vaak vraag jij om hulp?

UITGELICHTE EVENTS

UITGELICHTE ARTIKELEN

Rust vinden te midden van chaos

Rust vinden te midden van chaos

In een wereld die constant in beweging is, kan het een uitdaging lijken om rust te vinden. We leven in een tijd waarin alles lijkt te veranderen, en soms kan het voelen alsof we overweldigd worden door de chaos om ons heen. Maar wat als ik je vertelde dat juist in...

Mijn meest krachtige inzicht

Mijn meest krachtige inzicht

In deze video deel ik graag het meest krachtige inzicht dat ik de afgelopen 15 jaar heb ontdekt, geleerd van mijn leermeester Stephen Covey. Het draait allemaal om het principe van de "Cirkel van Invloed," dat ik al meer dan 10 jaar toepas in mijn leven. Cirkel van...

Wil jij jouw zielsmissie vinden?

3-daags event

De Roep van de Ziel

Erik en zijn team nodigen je van harte uit om de magische reis van zelfontdekking te ervaren tijdens De Roep van de Ziel. Hier ontwaakt je ziel, vind je jouw diepste missie, en omarm je het betekenisvolle doel van je leven. Doe met ons mee en laat je inspireren terwijl we samen jouw innerlijke wereld verkennen en een pad naar vervulling creëren.

theatershow

De Roep van de Ziel

Erik nodigt je uit voor “De Roep van de Ziel”, een intieme avond op verschillende locaties in Nederland en België, waar hij inzichten deelt en praktische tips biedt om een leven van vrijheid en vervulling te omarmen, weg van beperkende gedachten en opgelegde patronen.

Kom en ontdek de diepere betekenis van het leven!