EERST IK, DAN PAS DE DOUCHE DROOG

Afgelopen weekend stond ik ‘s ochtends onder de douche. Na het douchen ging ik op zoek naar mijn handdoek. Nadat ik mijn handdoek gevonden had, maakte ik -puur uit gewoonte- eerst de douche helemaal droog. De douche? Ja, de doucheslang en de douchestang – want anders komt er natuurlijk kalk op. Toen ik mezelf erop betrapte dat ik dit deed, vond ik dit eigenlijk best een schokkende ontdekking! Want hoe typisch is dit? Altijd eerst iemand (of iets) anders helpen vóór we onszelf helpen. Dit is heel erg tekenend voor mij. Herken jij jezelf hier ook in? Maar is het niet de bedoeling dat je eerst zelf warm en droog bent voordat je de douche om je heen netjes maakt?

In onze rol als coach, healer of teacher, zijn we altijd bezig met het helpen van anderen. Daarin schuilt het gevaar dat we soms, of zelfs heel vaak,  vergeten om onszelf als eerste te helpen.

Na deze douche-gebeurtenis belde ik een vriendin van mij op en vertelde ik haar wat ik me zojuist gerealiseerd had. Ze moest lachen en zei dat zij dit heel erg herkende: zij moest de douche vroeger ook altijd droogmaken van haar moeder. Daarna vertelde ze mij dat ze sindsdien heeft besloten dat dit eigenlijk maar onzin is. Want pas als je goed voor jezelf kunt zorgen kun je ook goed voor anderen en voor jouw omgeving zorgen. In die volgorde en niet andersom.

Daar ben ik me steeds bewuster van gaan worden. Het gaat eerst vooral om goed voor mezelf kunnen zorgen. Niet alleen met het droogmaken van de douche, maar ook als het gaat over goed slapen, gezond eten, drinken, sporten, mediteren en op een goede manier de dag beginnen. Maar het gaat ook om hulp vragen. Om zelf een coach in de hand nemen. Dat doe ik zelf ook, al jarenlang. Ik heb de laatste jaren altijd één of meerdere coaches om me heen gehad: business coaches, sjamanen, healers, voedingscoaches, mindfulness coaches. Allemaal typen coaches die ervoor zorgen dat ik goed in mijn vel kan blijven zitten en daardoor goed kan blijven leven en ondernemen in deze tijd.

Als je nou eens eerlijk bent naar jezelf: hoe vaak vraag jij om hulp?

Erik Verhagen

Hi ik ben Erik! Training, coach en adviseur voor spirituele ondernemers die een bewustwordingspraktijk hebben of willen starten. Ik help hen bij het maken van strategische stappen zodat zij groeien en het verschil kunnen maken bij hun klanten.

Wil je meer lezen over?

Volg mij op Youtube

Wil jij groeien in jouw bewustzijn? En een bewust leven leiden in vrijheid en verbinding met jezelf en anderen?

Bekijk mijn video’s

Hét Boek Erik Verhagen
Bestel Hét Boek voor Bewuste Mensen die leven in de 5e Dimensie →

Wil jij ook jouw droompraktijk realiseren?
Plan nu een persoonlijk, vrijblijvend groeigesprek in.