EERST IK, DAN PAS DE DOUCHE DROOG

Afgelopen weekend stond ik ‘s ochtends onder de douche. Na het douchen ging ik op zoek naar mijn handdoek. Nadat ik mijn handdoek gevonden had, maakte ik -puur uit gewoonte- eerst de douche helemaal droog. De douche? Ja, de doucheslang en de douchestang – want anders komt er natuurlijk kalk op. Toen ik mezelf erop betrapte dat ik dit deed, vond ik dit eigenlijk best een schokkende ontdekking! Want hoe typisch is dit? Altijd eerst iemand (of iets) anders helpen vóór we onszelf helpen. Dit is heel erg tekenend voor mij. Herken jij jezelf hier ook in? Maar is het niet de bedoeling dat je eerst zelf warm en droog bent voordat je de douche om je heen netjes maakt?

In onze rol als coach, healer of teacher, zijn we altijd bezig met het helpen van anderen. Daarin schuilt het gevaar dat we soms, of zelfs heel vaak,  vergeten om onszelf als eerste te helpen.

Na deze douche-gebeurtenis belde ik een vriendin van mij op en vertelde ik haar wat ik me zojuist gerealiseerd had. Ze moest lachen en zei dat zij dit heel erg herkende: zij moest de douche vroeger ook altijd droogmaken van haar moeder. Daarna vertelde ze mij dat ze sindsdien heeft besloten dat dit eigenlijk maar onzin is. Want pas als je goed voor jezelf kunt zorgen kun je ook goed voor anderen en voor jouw omgeving zorgen. In die volgorde en niet andersom.

Daar ben ik me steeds bewuster van gaan worden. Het gaat eerst vooral om goed voor mezelf kunnen zorgen. Niet alleen met het droogmaken van de douche, maar ook als het gaat over goed slapen, gezond eten, drinken, sporten, mediteren en op een goede manier de dag beginnen. Maar het gaat ook om hulp vragen. Om zelf een coach in de hand nemen. Dat doe ik zelf ook, al jarenlang. Ik heb de laatste jaren altijd één of meerdere coaches om me heen gehad: business coaches, sjamanen, healers, voedingscoaches, mindfulness coaches. Allemaal typen coaches die ervoor zorgen dat ik goed in mijn vel kan blijven zitten en daardoor goed kan blijven leven en ondernemen in deze tijd.

Als je nou eens eerlijk bent naar jezelf: hoe vaak vraag jij om hulp?

Hi ik ben Erik!

Training, coach en adviseur voor spirituele ondernemers die een bewustwordingspraktijk hebben of willen starten. Ik help hen bij het maken van strategische stappen zodat zij groeien en het verschil kunnen maken bij hun klanten.

Waarom ik mijn werk meeneem tot in mijn graf (en daarna 😉 )

Waarom ik mijn werk meeneem tot in mijn graf (en daarna 😉 )

Deze week zag ik een fragment voorbij komen op YouTube waarin Tim Hofman vertelt over zijn programma “Over mijn lijk”. In dit programma volgt Tim een aantal jonge mensen die de diagnose “ongeneselijk ziek” hebben gekregen en weten dat ze nog maar kort te leven hebben....

Het belang van een coach!

Het belang van een coach!

Laatst zag ik Arjen Lubach voorbij komen met zijn programma. Hij had hierin een item dat er kortgezegd op neer kwam dat er in Nederland véél te veel coaches zijn! Wel 100.000!! En, eerlijk is eerlijk, dat is ook best veel! En voor mij is dat beeld ietsje...

Ik ga het anders doen!

Ik ga het anders doen!

Het is alweer best een aantal weken geleden dat ik mijn laatste blog schreef. Ook is het je misschien opgevallen dat je me minder (of soms zelfs niet meer) voorbij ziet komen op Facebook en Insta. Ook heb ik sinds december geen webinars meer gegeven. En de,...