DE BÜHNE OP MET JE MISSIE!

Zaterdag 14 januari mocht ik weer eens ouderwets “de Bühne” op: afgelopen jaar is mijn boek uitgekomen, Hét Boek voor ambitieuze mensen die leven in De Nieuwe Tijd.

De aller eerste keer dat ik een “presentatie” DE BÜHNE OP MET JE MISSIE! 1moest geven was op de basisschool. Dat vergeet ik nooit meer. Ik was niet zozeer zenuwachtig om te presenteren maar meer om de reactie van mijn mede leerlingen! 
En nu, 30 jaar later, ben ik inmiddels min of meer gewend aan het houden van presentaties. Niet dat ik het dagelijks doe, maar ik vertel over iets dat heel dicht bij mezelf ligt, namelijk: je missie bepalen voor je leven, daar een plan voor maken en daar vervolgens mee aan de slag gaan.

Tips om relaxed te presenteren
Ben jij iemand die het liefst wegrent als jet het woord “presenteren” hoort? Hierbij mijn meest waardevolle tips om jezelf te verbeteren:

1) Maak een opbouw voor je verhaal. Begin met een intro, een kern en een slot. Denk na over een introductie waarin je de luisteraar meteen zo goed mogelijk boeit. Een opbouw biedt rust en structuur in je hoofd en in je verhaal én is voor de luisteraar prettiger.

2) Verdeel je verhaal in 3 onderdelen:
a. Educatie. Slechts 6 tot 8% van je verhaal gaan de mensen onthouden! Dat wil zeggen dat je dus nooit teveel informatie moet geven. Dat blijft namelijk nooit hangen bij de luisteraar. Beperk je dus tot de vraag: “wat is een need to know en een nice to know” en beperkt je daar dus tot. Dat is lastig, maar daar moet je maar aan wennen 😉
b. Emotie. Mensen onthouden je verhaal makkelijker als je anekdotes en voorbeelden gebruikt om je verhaal te verduidelijken. Zoek bij je verhaal dus iets dat je zelf hebt meegemaakt en vertel daarover om je verhaal te ondersteunen. Dat is fijn voor je publiek.
c. Empowerment. Een leuk verhaal met alleen maar grappen erin is een leeg verhaal. Kies dus een boodschap die je aan je luisteraar mee wilt geven! Inspireer ze!

3) Bereid je voor! Ik heb mijn presentatie de week voordat ik daadwerkelijk “moest” elke dag mijn verhaal minimaal 2 keer hardop geoefend. Dat kan in de auto, dat kan op zolder, voor de spiegel: als je jezelf maar hoort praten. Hardop is dus wel nodig! Je hoort dan hoe het is om je eigen verhaal te vertellen. Je merkt bij het oefenen dan ook elke keer waar het beter gaat en op welke punten je steeds vastloopt of waarop het wat minder gaat. Daar kun je dan aan werken zodat het beter gaat.

4) Maak een samenvatting in 5 of 10 kernwoorden. Als je vaak en veel hebt geoefend zie je de lijn van je verhaal. Schrijf dit op en stop het in je zak of leg het in de buurt. In het ergste geval pak je het er tijdens je verhaal even bij. Het geeft je een fijn gevoel om te weten dat er een back up is waardoor je minder snel vast zult komen zitten.

5) Praat vanuit jezelf. Als je authentiek bent, jouw verhaal vertelt, dan weet je in ieder geval zeker dat er niemand anders is die dat beter kan dan jij. Als je iets vanuit jezelf doet geeft je dat vertrouwen. Niemand kent je immers beter dan jezelf.

Veel succes en do the work!

Hartelijke groet, Erik

Hi ik ben Erik!

Training, coach en adviseur voor spirituele ondernemers die een bewustwordingspraktijk hebben of willen starten. Ik help hen bij het maken van strategische stappen zodat zij groeien en het verschil kunnen maken bij hun klanten.

Waarom ik mijn werk meeneem tot in mijn graf (en daarna 😉 )

Waarom ik mijn werk meeneem tot in mijn graf (en daarna 😉 )

Deze week zag ik een fragment voorbij komen op YouTube waarin Tim Hofman vertelt over zijn programma “Over mijn lijk”. In dit programma volgt Tim een aantal jonge mensen die de diagnose “ongeneselijk ziek” hebben gekregen en weten dat ze nog maar kort te leven hebben....

Het belang van een coach!

Het belang van een coach!

Laatst zag ik Arjen Lubach voorbij komen met zijn programma. Hij had hierin een item dat er kortgezegd op neer kwam dat er in Nederland véél te veel coaches zijn! Wel 100.000!! En, eerlijk is eerlijk, dat is ook best veel! En voor mij is dat beeld ietsje...

Ik ga het anders doen!

Ik ga het anders doen!

Het is alweer best een aantal weken geleden dat ik mijn laatste blog schreef. Ook is het je misschien opgevallen dat je me minder (of soms zelfs niet meer) voorbij ziet komen op Facebook en Insta. Ook heb ik sinds december geen webinars meer gegeven. En de,...